Når man snakker om smålån, refererer man ofte til lån på størrelse under 5000 kroner. Også lån under 50 000 kroner omtales noen ganger som smålån. Slike lån tas gjerne opp for å dekke uforutsette kostnader eller spontane mindre investeringer, som et nytt møbel eller en reise som man har lyst på.  Smålån er usikret, som vil si at banken eller finansinstitusjonen ikke krever sikkerhet i bolig, eiendom eller andre verdier. Slik lån utbetales som oftest raskt, og du kan bruke pengene på det du vil.

Kan man få smålån på dagen?

Det går som regel raskt å få utbetalt mindre usikrede lån. Selv om lånesøknadene er enkle og systemene i stor grad automatiserte, er du du ikke garantert å få lån på dagen. I Norge skal det utføres kredittsjekk ved opptak av smålån. Av den grunn, kan det ta noe tid å få utbetalt lånet dersom du får det innvilget. Et smålån utbetales likevel som regel hurtigere enn et større forbrukslån

#LendersRatingBonusLoan AmountLoan Period

4,9% til maksimum 23,4%

Visit
10000 NOK - 600000 NOK 360 - 7200 dager

Fra 5,01 - 25,00

Visit
25000 NOK - 600000 NOK 360 - 5400 dager

Fordeler med smålån:

Det finnes flere fordeler med å ta opp mindre usikrede lån. For det første er det raskt og enkelt å søke om smålån. Det utføres som regel kredittsjekk, men denne er mindre omfattende enn ved større lån. Derfor går prosessen raskere og du vil få utbetalt lånet innen kort tid. Videre gir smålån økonomisk frihet og spillerom dersom noe uventet skulle skje eller at du ønsker å kjøpe noe på impuls. Du trenger heller ikke å stille med sikkerhet.

 • Det er enkelt å søke
 • Smålån utbetales raskt
 • Smålån gir økonomisk fleksibilitet
 • Du trenger ikke å stille sikkerhet

Bakdeler med små lån:

Når det gjelder bakdeler med smålån, må du være klar over at slike lån har høy rente og høye gebyrer. Nedbetalingstiden kan også være kort i forhold til andre typer lån.

 • Smålån har ofte veldig høy rente
 • Du må betale høye gebyrer og avgifter
 • Smålån har ofte kort nedbetalingstid
smålån

Slik går du fram for å søke om smålån

Når du skal søke om et mindre lån er det enklest å søke online. De fleste banker og finansinstitusjoner tilbyr ulike former for forbrukslån. Du fyller bare ut lånesøknaden og laster eventuelt opp informasjon som etterspørres i forbindelse med lånesøknaden. Du bruker bankID for å identifisere deg og for å signere lånet.

Hvem kan søke om smålån

For å søke og få innvilget smålån må du være minimum 18 år og bo i Norge. Noen banker opererer også med høyere aldersgrenser. Du må være norsk statsborger eller ha hatt fast adresse i Norge en viss tid.

Etter at du har søkt, vil det bli foretatt en kredittsjekk av deg. Du må ha tilfredsstillende inntekt og du kan ikke ha for mye gjeld i fra før. Du får som regel også avslag på søknaden dersom du har pågående inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Dersom du skal søke online, må du ha bankID for å kunne identifisere deg.

Dette er kravene for å søke om smålån:

 • Du må være over 18 år (noen ganger eldre)
 • Du må være norsk statsborger eller bo i Norge
 • Din eksisterende gjeld kan ikke være for høy
 • Du må ha fast inntekt
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger eller inkassosaker

Smålån og betalingsanmerkninger

En vanlig årsak til at mange får avslag på søknaden om små lån er at de har registrerte inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Dersom du har slike anmerkninger, vil långivere og banker som regel gi avslag. Det er fordi slik anmerkninger vitner om at du ikke har evne eller vilje til å gjøre opp for deg, og da er det ingen banker som ønsker å låne deg mer penger. Risikoen blir for høy.

Tidligere ble betalingsanmerkninger lagret i flere år. Nå er det heldigvis slik at anmerkningene skal slettes med en gang du gjør opp for deg. Dersom du har betalt kravet og det fremdeles er registrert en betalingsanmerkning på deg, må du be inkassoselskapet om å slette kravet.

Et godt råd er å rydde opp i økonomien og kvitte seg med betalingsanmerkninger og inkasso før man søker lån. En anmerkning vil skape problemer for deg uansett hvilken type lån du skal søke og du kan også få problemer med å skaffe deg andre grunnleggende tjenester som for eksempel mobilabonnement, forsikring, ny strømavtale og mer.

Smålån uten kredittsjekk er svært uvanlig.

smålån

Hva koster et smålån?

Når du skal ta opp smålån kan rentesatsen variere mellom alt fra 20 % til 500 %. Rentesaten avhenger av bankens vurdering av deg, lånebeløpet og nedbetalingsperioden på lånet. Du må som oftest betale et etableringsgebyr og månedlige termingebyrer. Det er ofte gebyrer og ekstrakostnader som drar opp den effektive renten så enormt på smålån uten sikkerhet.

Hvordan finner jeg den beste renta på små lån?

Vi har sett at renten på smålån varierer mye. Hvilken rente du får på smålån avhenger av flere faktorer. For det første vil prisene på lån variere en del mellom de ulike bankene. For det andre vil renten du til slutt får også avhenge av din økonomiske situasjon. Dersom banken anser deg som en sikker betaler med stødig økonomi, vil du kunne få en lavere rente.

For å være sikret den beste renten på smålån lønner deg seg å søke hos flere banker. Det er gratis og uforpliktende å søke, og du er ikke pliktig til å godta et tilbud som du eventuelt mottar. Søk hos flere banker og så velger du til slutt det lånetilbudet som passer best for deg.

I tillegg til rentesats bør du også se på andre faktorer, som for eksempel størrelse på gebyrer og nedbetalingstid. Du bør også sjekke hvor fleksibel banken er i forhold til eksempelvis avdragsfrihet dersom dette skulle være nødvendig.

Når du sammenligner lån, må du alltid se på den effektive renten. Bankene reklamerer ofte med den nominelle renten, som er lavere. Det er den effektive renten som du må sammenligne, fordi det er denne renten som viser hvor mye lånet vil koste deg inkludert avgifter, gebyrer og andre lånekostnader i tillegg til selve rentesatsen.

smålån

Bør jeg velge smålån eller kredittkort?

Smålån har ofte høyrere rentesats sammenlignet med et kredittkort. Kredittkort er også en form for lån uten sikkerhet, og om du ønsker låne på kort sikt vil bruk av kredittkort som regel være billigere enn å velge et smålån. Det er det flere grunner til, men den viktigste grunnen er at kredittkort gir brukeren en rentefri låneperiode. Benytter du deg av kredittkort, kan du få inntil 45 dagers rentefri betaling. Dersom du betaler regningen innen fristen, betaler du ingen renter. Begynner rentene å løpe, betaler du høye renter på kredittkortlån.

Hva er mikrolån og SMS lån?

Noen tilbydere av usikrede forbrukslån og smålån markedsfører også for det som kalles for mikrolån eller SMS lån.  

Et mikrolån er helt enkelt et lite smålån. Dette er små lån som tilbys med svært korte låneperioder, og med skyhøy rente. Generelt kan vi si at et mikrolån er usikrede lån på mellom 1000 kroner og 20.000 kroner. Kommer man over dette lånebeløpet er det mer vanlig å omtale lånet som et smålån.

SMS lån finnes i dag ikke i Norge. Betegnelsen SMS lån kommer fra Sverige, der det en periode for noen år tilbake var mulig å låne penger uten sikkerhet via SMS. Dette systemet er derimot ikke i bruk i dag. I dag brukes denne benevnelsen om smålån som man kan søke på via mobilen. SMS lån er i prinsippet samme som smålån og du får aldri SMS lån uten sikkerhet eller på minuttet.

Tips når du skal søke smålån

Før du søker små lån bør du tenke nøye igjennom hva du skal bruke pengene til. Smålån er dyre, derfor er det kostbart å låne mer enn du trenger. Du bør også ha en plan for hvordan du skal betale pengene tilbake. Dersom du ikke gjør opp for deg, kan du havne i alvorlig økonomisk knipe. Videre bør du kvitte deg med alt av betalingsanmerkninger og inkasso før du søker lån, ellers vil du sannsynligvis få avslag på søknaden.

smålån

Ofte stilte spørsmål: