I denne artikkelen får du vite alt du trenger å vite om forbrukslån. Vi lister opp de viktigste tingene du må tenke på før du setter i gang med å søke og hvilke banker det lønner seg å søke hos. Vi viser deg også hvordan du skal gå fram for å få den laveste renta og de beste betingelsene på det forbrukslånet du trenger. Til slutt besvarer vi en del ofte stilte spørsmål knyttet til forbrukslån.

Hva er forbrukslån?

Du har sikkert hørt om forbrukslån. Men hva er egentlig et forbrukslån? Og hva skiller forbrukslån fra andre typer lån?

#LendersRatingBonusLoan AmountLoan Period

4,9% til maksimum 23,4%

Visit
10000 NOK - 600000 NOK 360 - 7200 dager

Fra 5,01 - 25,00

Visit
25000 NOK - 600000 NOK 360 - 5400 dager

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det kreves altså ikke sikkerhet i form av hus, eiendom eller andre eiendeler. Når du tar opp et boliglån, må du stille sikkerhet i boligen din, som vil stå som pant. Slik har banken sikkerhet i disse verdiene om du skulle misligholde lånet. Det er ofte nødvendig med pant for å få tatt opp større lån.

Et forbrukslån, derimot, er en type lån som du får uten at banken tar pant eller sikkerhet i noen av dine eiendeler. Det stilles altså ingen krav om sikkerhet for lånet. Av den grunn er den effektive renten som regel høyere sammenlignet med andre typer lån. Det er rett og slett et større risiko for banken å låne ut penger uten sikkerhet.

Forbrukslån har ofte mange forskjellige navn, som for eksempel oppussingslån, båtlån, refinansieringslån, studentlån osv.  Men felles for alle disse lånene, er at det ikke kreves sikkerhet for å søke.

Dette kan du bruke et forbrukslån til

Du kan bruke et forbrukslån til akkurat det du vil. Det er mange som bruker forbrukslån eksempelvis til å pusse opp i hjemmet, til reiser, til konfirmasjon og bryllup, eller til annet forbruk. Noen tar også opp forbrukslån for å betale uforutsette regninger. Det går også an å ta opp forbrukslån for å samle flere andre dyrere lån. Dette kalles for refinansiering.

Her er noen av de vanligste tingene folk bruker forbrukslån til:

·        Oppussing

·        Reiser

·        Bryllup / konfirmasjon / feiringer

·        Refinansiering

·        Studier

·        Annet forbruk

forbrukslån

Fordeler med forbruks lån.

Det finnes mange fordeler med å ta opp forbrukslån, også kalt lån uten sikkerhet. For det første er det raskt og enkelt å søke om forbrukslån. De fleste banker og finansinstitusjoner tilbyr slike lån, og du kan enkelt søke online. Dersom du får innvilget søknaden, tar det kort tid å få pengene inn på konto. Så snart du har fått utbetalt pengene, kan du bruke pengene på akkurat det du vil.

Et forbrukslån kan gi deg mer økonomisk fleksibilitet i hverdagen og penger når du trenger det.

Som regel står du også fritt til å innfri hele eller deler av lånet når som helst om du ønsker det. Sjekk hvilke betingelser banken har før du tar opp lån.

Bakdeler med forbruks lån

Den største bakdelen med forbrukslån er at renta er høy sammenlignet med mange andre typer lån. Grunnen er at banken som låner deg pengene ikke har sikkerhet, og løper derfor en større risiko. Långiveren tar seg betalt for denne risikoen i form av høyere effektive renter og gebyrer.

Den effektive renten ligger ofte mellom 12 og 25 prosent, men i enkelte tilfeller er den så høy som opp mot 30 prosent, særlig for lavere lånebeløp.

Hvordan søke om forbrukslån

Det finnes mange tilbydere av forbrukslån. Når du skal søke,fyller du bare inn dine personopplysninger og laster bare opp den dokumentasjonen som kreves. Dersom søknaden innvilges, vil du ha pengene på din konto innen få virkedager.

Før du søker om forbrukslån, bør du ha klart for deg hvor mye du ønsker å låne og hva du skal bruke pengene til. Det er høy effektiv rente på forbrukslån, derfor er det ikke vits å låne mer enn det man trenger. Du bør også ha en plan for hvordan du skal betale tilbake lånet, ellers kan du havne i økonomisk knipe.

Før du søker om forbrukslån, bør du også vite hva det innebærer. Sett deg godt inn i betingelsene for det forbrukslånet du ønsker å ta opp. Undersøk spesielt hvor høy den effektive renten er. Dette gir deg et bedre totalbilde enn om du kun ser på den nominelle renten. Den nominelle renten tar ikke høyde for renter og gebyrer.

Når du søker om større lånesummer, kreves det som regel mer dokumentasjon enn for mindre beløp. Eksempler på dokumentasjon som kreves kan være skattemelding og lønnsslipper eller annen dokumentasjon på inntekt. Ved å bruke BankID kan du greit og enkelt godkjenne at banken innhenter lønns- og skatteopplysninger om deg. På denne måten går prosessen raskere.

forbrukslån

Hva må du tenke på når du skal ta opp forbrukslån?

Det er mange ting du bør tenkte på når du skal ta opp forbrukslån. Husk at lånet skal betales tilbake. For det første bør du få kontroll over egen økonomi, slik at du vet hvor mye du kan betale i effektive renter og avdrag hver måned. Videre bør du ha mest mulig klart for deg hvor mye penger du trenger å låne. Det er dyrt å låne mer penger enn du trenger.

Når du skal velge lånesum og nedbetalingstid må du være realistisk. En kort nedbetalingstid gir det billigste forbrukslån, men om du ikke har mulighet til å betale månedsbeløpet i nedbetalingsplanen vil det uansett ikke være lønnsomt for deg.

Dessuten bør du forsøke å finne den banken eller långiveren som kan gi deg den laveste effektive renten. Det er mange långivere i markedet, og rentene varierer mye. Den beste måten å sikre seg så lav effektiv rente så mulig og det billigste forbrukslån, er å søke hos flere banker.

I tillegg til å se på den effektive renten, bør du også se på bankenes betingelser. Det kan være verdt å betale litt høyere renter om banken er mer fleksibel i forhold til for eksempel betalingsutsettelser og nedbetalingstid. Velg en seriøs aktør som har rettferdige vilkår. Bedre rente får du som regel om du sammenligner flere banker.

Den effektive renten på lån uten sikkerhet settes individuelt ut fra din økonomiske situasjon. Det er grunnen til at du bør sammenligne og søke hos så mange banker som mulig.

Bankene reklamerer ofte med den nominelle renten, som er lavere. Men husk at det er den effektive renten som viser hvor mye lånet faktisk koster deg. Denne kan du finne ved å bruke en lånekalkulator.

Hvem kan søke om forbrukslån?

Det stilles en del krav til hvem som kan søke om forbrukslån. Du må være over 18 år, og noen banker opererer med en høyere alder. Du må kunne vise til fast inntekt og ikke har for mye gjeld fra før av. Og du kan heller ikke ha aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

Dette er de generelle kriteriene for å søke forbrukslån:
– Du må være over 18 år (eller eldre i noen tilfeller)
– Søkeren må ha en registrert liknet inntekt
– Søkeren må ikke ha betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker
– Du må være norsk statsborger eller ha bodd en viss tid i Norge

Dersom du ikke oppfyller kravene nevnt ovenfor vil søknaden mest sannsynlig bli avslått. Skulle livssituasjonen endre seg, kan du selvfølgelig sende inn en ny søknad. Det finnes også muligheter for å søke sammen med en medlåntaker. Da vil sjansen øke for at du får innvilget søknaden og at du får en lavere rente.

forbrukslån

Hvor mye forbrukslån kan man få?

Det finnes både store og små forbrukslån, alt fra noen tusenlapper og opp til 500.000 kroner uten krav om pant eller sikkerhet. Hvor mye du til slutt får låne, vil avhenge av din økonomiske situasjon. Hvor mye lån du til slutt får innvilget avhenger blant annet av hvor mye inntekt og gjeld du har. Du får eksempelvis ikke innvilget forbrukslån hvis din eksisterende gjeld utgjør 5 ganger din inntekt eller mer. Dette er regler som er fastsatt av myndighetene.

På nett finnes det mange lånekalkulatorer som du kan bruke for å regne ut hva et lån vil koste deg hver måned. Du oppgir bare ønsket lånesum og nedbetalingstid, så vil kalkulatoren regne ut hva månedsbeløpet på ditt lån blir.

Hvilken rente får jeg på lånet?

Når du sender inn en lånesøknad, vil bankene gjør en kredittvurdering av deg og gir deg en rente på bakgrunn av denne. Jo større risiko långiveren må ta for å tilby deg et lån, jo høyere rente får du.

Rentesatsen du får er individuell og vil variere mellom de ulike bankene og finansinstitusjonene. De ulike bankene vil sette renten på ditt lån basert på en helhetsvurdering av din lånesøknad. Da hentes det også ligningsdata inn fra offentlige registre. Den nominelle renten på et vanlig forbrukslån varierer mye fra bank til bank.

Renten du endelig får tilbud om, kan være både høyere og lavere enn gjennomsnittsrenten. Nettopp av denne grunnen er det viktig å la så mange banker som mulig vurdere din søknad.

I tillegg vil den endelige renten du får på lånet avhenge av din kredittscore. Kredittscoren er et tall mellom 1-100 som sier noe om risikoen knyttet til din økonomiske situasjon. Jo bedre kredittscore, jo lavere rente og bedre lånebetingelser kan du få. Det er mange faktorer som inngår i kredittscore, blant annet alder, hvor ofte du har flyttet de siste årene, din inntektsutvikling, din samlede gjeld og flere.

Hvorfor får jeg avslag på søknaden om forbrukslån?

Det kan være mange årsaker til at du får avslag på søknaden om forbrukslån. Her er de vanligste:

1)     Du oppfyller ikke kravene om aldersgrense eller norsk statsborgerskap eller botid.

2)     Du har for mye gjeld fra før. Samlet gjeld kan ikke overstige fem ganger inntekten. Bankene får oversikt over din samlede gjeld via gjeldsregisteret.

3)     Du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker.

forbrukslån

Forbrukslån og betalingsanmerkninger

Om du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker, vil du sannsynligvis få avslag på søknaden om lån uten sikkerhet. Dette gjelder også for andre typer lån, som for eksempel boliglån. Du kan også bli nektet en rekke basis tjenester som for eksempel nytt mobilabonnement, ny strømavtale, ny forsikring og mer. Det er fordi en betalingsanmerkning vitner om at du ikke har evne eller vilje til å gjøre opp for deg. Av denne grunn vil bankene anse at risikoen er for stor for å låne deg penger, og du vil få avslag.

Tidligere ble betalingsanmerkninger lagret i flere år. Nå er det heldigvis slik at betalingsanmerkninger skal slettes med en gang du gjør opp for deg. Derfor bør du alltid kvitte deg med betalingsanmerkninger og inkasso før du søker lån. 

Hvis du har gjort opp dine regninger og det fremdeles er registrert en betalingsanmerkning på deg, bør du ta kontakt med inkassoselskapet som behandlet kravet mot deg.

Forbrukslån og refinansiering

Dersom du har mange små dyre lån, for eksempel gjeld på flere kredittkort, kan det lønne seg å innløse disse og heller ta opp et større forbrukslån. Dette kalles for refinansiering. Det er flere grunner til at refinansiering lønner seg. For det første kan du få lavere rente på forbrukslånet enn på de små lånene du hadde fra før. For det andre reduserer du antall innbetalingsgebyrer. Selv om ett enkelt innbetalingsgebyr ikke utgjør så mye, kan summen av gebyrer bli mye penger over tid. For det tredje vil du få bedre oversikt over din økonomi med et lån i stedet for flere. Det lønner seg altså å samle flere lån og kreditter til ett lån.

Ofte stilte spørsmål: